بعضي از غذاها مي توانند براي شما در حد اعتدال مفيد باشند، اما به مقدار زياد مضر هستند. وبسايت نسخه در اين مقاله به معرفي 8 ماده مغذي و مفيدي مي پردازد که در صورت مصرف بيش از اندازه مي تواند خطرناک باشند.
1. روغنهاي امگا 3 و روغن ماهي
اسيد چرب امگا 3 براي سلامتي ما ضروري است. اين مواد در بدن انسان نقش هاي مختلفي ايفا ميکنند:
با التهاب مبارزه مي کنند
نقش مهمي در رشد مغز بازي مي کنند
خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي را کاهش مي دهند
و…
از آنجا که بيشتر رژيم هاي غذايي حاوي مقادير اندکي از امگا 3 هستند، مکمل هاي آن ها محبوبيت بيشتري براي مصرف دارند.
کپسول امگا 3 رايج ترين مکمل است که از ماهي، جگر ماهي و جلبک توليد مي شود. با اين حال، مصرف بيش از حد امگا 3 ممکن است مضر باشد. دوز معمول و توصيه شده آن بين 1-6 گرم در روز متغير است، اما مصرف روزانه 13 تا 14 گرم آن ممکن است داراي اثرات رقيق کننده خون در افراد سالم باشد.
اين وضعيت ميتواند خطرناک باشد، به خصوص براي افرادي که مستعد خونريزي هستند يا داروهاي رقيق کننده خون مصرف مي کنند. علاوه بر اين، مصرف مقادير زياد روغن کبد ماهي ممکن است منجر به افزايش بيش از حد ويتامين A در بدن شود. که به آن مسموميت با ويتامين آ يا هيپرويتامينوز گفته ميشود.
1. روغنهاي امگا 3 و روغن ماهي
2. ماهي تن (تازه و کنسرو شده)
ماهي تن يک ماهي چرب است که معمولاً بسيار سالم ارزيابي مي شود. اين ماهي منبع خوبي از اسيدهاي چرب امگا 3 است و از نظر پروتئين بسيار پرقدرت است.
3. دارچين
دارچين يک ادويه خوشمزه و پر کاربرد است، که داراي شمار زيادي خواص دارويي است. اين ادويه سرشار از آنتي اکسيدان ها است. و نشان داده شده است که به طور موثري با التهابات بدن مبارزه کرده و قند خون را کاهش مي دهد. خوردن دارچين همچنين با کاهش خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي، ديابت، سرطان و بيماريهاي عصبي مرتبط است.
با اين حال، دارچين حاوي مقادير زياد ترکيبي به نام کومارين است که ممکن است در دوزهاي زياد مضر باشد. مقدار قابل تحمل روزانه کومارين 0.1 ميلي گرم در کيلوگرم وزن بدن است. مصرف بسيار و بيش از حد قابل تحمل آن ممکن است باعث سميت کبد و سرطان شود.
4. جوز هندي
جوز هندي ادويه اي با طعم بسيار خوشمزه و بي نظيري است. اين ادويه اغلب در غذاهاي کريسمس، کيک ها و پودينگ استفاده مي شود.
جوز حاوي ترکيبي به نام ميريستين است که يک ماده روانگردان خاص است. در دوزهاي کم، جوز هندي بدون تأثير بر سلامتي باعث ايجاد طعم و مزه بهتر به غذا مي شود. اما در دوزهاي زياد، ممکن است باعث مسموميت با ميريستين شود.
اثرات مسموميت با ميريستين شامل موارد زير مي شود:
تشنج
ورم مفاصل قلب
حالت تهوع
سرگيجه
درد
و توهم
جوز هندي
5. قهوه
قهوه نوشيدني فوق العاده اي است که با آنتي اکسيدان ها و ساير ترکيبات فعال پر شده است.
محصولات به دست آمده از قهوه مزاياي سلامتي متعددي از جمله کاهش خطر ابتلا به بيماري هاي کبدي، ديابت نوع 2 و بيماري هاي عصبي براي انسان دارند. ماده فعال قهوه به طور منظم کافئين است و هر فنجان به طور متوسط ??80-120 ميلي گرم دارد. به طور کلي مصرف روزانه 400 ميلي گرم بي خطر تلقي مي شود.
با اين حال، مصرف بيش از 500-600 ميلي گرم در روز مي تواند زياد و خطرناک باشد. اين وضعيت ممکن است سيستم عصبي را تحت الشعاع خود قرار دهد. و باعث بي خوابي، عصبي شدن، تحريک پذيري، گرفتگي معده، تپش قلب و لرزش عضلات شود.
6. جگر
گوشت ارگان ها مغذي ترين قسمت گوشت حيوانات است. و کبد مغذي ترين ارگان محسوب ميشود. اين ارگان سرشار از بسياري مواد مغذي ضروري مانند آهن، B12، ويتامين A و مس است.
با اين حال، 100 گرم کبد گاو حاوي بيش از شش برابر ميزان توصيه شده رژيم غذايي (RDI) ويتامين A، و 7 برابر RDI مس است.
ويتامين A يک ويتامين محلول در چربي است، به اين معني که در بدن ما ذخيره مي شود. بنابراين ، مقدار اضافي آن ممکن است باعث علائم سميت ويتامين A شود.
اين علائم ممکن است شامل مشکلات بينايي، درد استخوان و افزايش خطر شکستگي، تهوع و استفراغ باشد.
خوردن زياد مس نيز ممکن است باعث سميت با مس شود. اين وضعيت مي تواند به استرس اکسيداتيو و تغييرات عصبي منجر شود. و ممکن است خطر ابتلا به آايمر را افزايش دهد. درنتيجه حتي اگر کبد فوق العاده سالم و مغذي باشد، اما نبايد آن را به صورت روزانه مصرف کرد. خوردن آن براي يک بار در هفته کافي است.
7. سبزيجات کراسيفروس
کراسيفروس از خانواده سبزيجات و شامل کلم بروکلي، جوانه بروکسل، کلم و … هستند. اين سبزيجات براي سلامتي انسان مفيد بوده و باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان و بيماري هاي قلبي ميشود.
کراسيفروس بخش بزرگي از مصرف سبزيجات روزانه مردم را تشکيل مي دهند. با اين حال، ترکيبات موجود در اين سبزيجات به نام تيوسيانات ها مي توانند بر توانايي بدن در جذب يد اختلال ايجاد کنند. اين ممکن است به وضعيتي به نام کم کاري تيروئيد منجر شود.
8. فندوقي برزيلي
فندقي برزيلي از بهترين منابع غذايي حاوي سلنيوم است. سلنيوم يک عنصر اساسي و مورد نياز بدن است، اما مي تواند در مقادير زياد سمي باشد. ميزان توصيه شده روزانه سلنيوم 50-70 ميکروگرم در روز براي بزرگسالان است. علاوه بر اين، سطح تحمل بالاتر مصرف ميتواند در حدود 300 ميکروگرم در روز براي بزرگسالان باشد.
يک فندقي برزيلي بزرگ ممکن است حاوي 95 ميکروگرم سلنيوم باشد. اين مقدار بيش از مقدار روزانه توصيه شده براي بزرگسالان و بيش از سه برابر ميزان مورد نياز کودکان است. اما خوردن فقط 4-5 فندقي برزيلي در روز ممکن است يک فرد بالغ را در معرض مسموميت با سلنيوم قرار دهد. علائم سميت با سلنيوم شامل ريزش مو و ناخن ها، مشکلات گوارشي و مشکلات حافظه است.
درباره این سایت